Home Nieuws

Be-Responsible

Expert in gebruiks­ en verslavingsproblematiek

Problematiek met alcohol of drugs op de werkvloer voorkomen of verhelpen? Met Be-Responsible heb je dé expert aan tafel. Ruim 25 medewerkers werken dagelijks vanuit passie om anderen te helpen. Allemaal zijn zij ervaringsdeskundige en begrijpen gebruikers als geen ander.

Een gesprek met Alex Masseurs, afdelingsmanager bij Be- Responsible.

Alle ervaringsdeskundigen bij Be-Responsible zijn geschoold tot professionals. Dit maakt hen tot waardevolle gesprekspartners. Zij helpen om het pad te bewandelen naar vrijheid van verslaving en hulp bij het herstel. Bovendien bieden zij preventie- en hersteltrajecten én een werkgeversoplossing voor drugs-, medicatie- en alcoholproblematiek bij medewerkers. Onvermoeibaar zetten zij zich in voor een werkvloer zonder problematisch gebruik.

De eerste stap is het moeilijkst

“Is er sprake van verslavingsproblematiek bij een medewerker of is er een sterk vermoeden? Dan is het tijd de vicieuze cirkel te doorbreken en gericht te werken aan een oplossing. Dat luistert nauw, want het is complexe problematiek. De casemanagers van Alpina@Work leggen het eerste contact met Be-Responsible. Aan de hand van de casus kijken wij wat nodig is. Daarna is de eerste stap om het gesprek aan te gaan, het eerste educatiegesprek,” vertelt Alex.

Zorgplicht

“De werkgever is vanuit zorgplicht verplicht om goed voor zijn personeel te zorgen, maar we zien in de huidige tijd genoegwerkgevers die écht bezorgd zijn om hun personeel. Verslaving iseen ziekte! Het is al lang niet meer zo dat een medewerker die kampt met een verslaving direct zijn of haar baan verliest.

In de huidige tijd is het de plicht én de wens van de werkgever om een helpende hand te bieden aan een medewerker,” vertelt Alex. “Juist daar komen wij in beeld. Doordat we bij Be-Responsible allemaal ooit een verslaving hebben overwonnen, maken we snel verbinding. We vertellen ons eigen verhaal en dit geeft vertrouwen. We herkennen angst, schuld en schaamte en de angst om je baan te verliezen. Juist die expertise is onze meerwaarde. Wij begrijpen écht wat er in iemand omgaat. Uiteraard blijft de privacy van de medewerker gewaarborgd.”

Overwinnen

“Verslavingsproblematiek kost gemiddeld zes maanden tot een jaar om te overwinnen. De meerwaarde zit in de voortdurende betrokkenheid bij medewerkers die hulp nodig hebben en hen te begeleiden, tot ruim een jaar na de start van een traject. Wij blijven aangehaakt bij de betrokken medewerker en zijn of haar werkgever. ‘We doen het echt samen!‘

Er moet open en eerlijke communicatie zijn en vertrouwen, de medewerker moet zich kwetsbaar op durven stellen. We volgen elke stap die gemaakt wordt nauwgezet. Op deze wijze kunnen we de veiligheid van de medewerker en ook de betrokken collega’s borgen. De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Tegenwoordig zijn er vier pijlers op de werkvloer: regels, preventie, hulp en borging. Vroeger had je alleen regels en sancties! De zorgplicht heeft dit veranderd.”

Preventie als sleutel?
Alex staat ook zeker stil bij preventie. “Elk jaar geven we zo’n 500 preventie trainingen bij bedrijven waar een Alcohol-, Drugs- en Medicijnenbeleid geldt. Vooral grotere bedrijven hanteren dit beleid. We leren bedrijven om problematiek te herkennen en te signaleren en daadwerkelijk hulp te bieden. In Nederland is 10% van de bevolking verslaafd, dit gaat om ongeveer twee miljoen mensen. Er zijn ontzettend veel soorten drugs.

Momenteel zien we dat het drugsgebruik onder jongeren genormaliseerd wordt, bijvoorbeeld de partydrugs. Nu is het vooral onder jongeren ‘hot’ om te Vapen. Officieel is een Vape geen drugs, maar toch: Vapen verstoort ons beloningsmechanisme. Het creëert een piek door het hoge nicotinegehalte, gevolgd door het onvermijdelijke dal en bevordert hierdoor een verslaafd brein. De overstap naar zwaardere drugs kan snel gemaakt zijn. Vapen is dan ook niet zo onschuldig als het lijkt. Verslaving aan alcohol of drugs begint in een plezierfase, maar kan snel doorslaan naar een probleemfase en uiteindelijk naar een afhankelijkheidsfase.

Een afhankelijksfase is terminaal, het is dan ook essentieel om hier uit te breken. Een verslaafde isoleert zichzelf en leeft onder de radar. Verslaving is chronisch en progressief en lost niet vanzelf op, niemand kiest om verslaafd te zijn. Ga leven! Pak de hulp aan!”

Samenwerken met diverse partners

“Wij bieden hulp van A tot Z: we stellen beleid op binnen juridische kaders, zorgen voor voorlichting en preventie en bieden daarnaast ook anonieme hulp. Wij helpen altijd geven 100%! Doordat wij gelieerd zijn aan een tiental GGZ- ketenpartners, kunnen wij vaak binnen enkele weken al de juiste zorg organiseren. Op basis van onze indruk van de situatie koppelen we de medewerker aan een geschikte GGZ-partner uit ons netwerk.

De GGZ-zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering,” vertelt Alex. “Hulp blijft nodig, de cijfers liegen er niet om: bij 20% van de ongevallen op het werk speelt alcohol een rol. 13% van het verzuim is alcoholgerelateerd, en het korte maandagochtendverzuim door ‘weekend’-alcohol is zelfs 26%!’’

Trots dat het ons steeds opnieuw lukt

“Ik breng mensen in verbinding met elkaar en zorg dat mensen het pad naar herstel gaan lopen. Dát vind ik het mooiste aan mijn werk: de weg naar de oplossing. Je moet je brein nieuwe en gezonde methodes aanleren en volhouden. Ons bedrijf is uniek in Nederland omdat wij allemaal ervaringsdeskundigen zijn. Bovendien hebben wij binnen drie tot zes weken iemand in actieve hulp aangehaakt, dankzij goede afspraken met ketenpartners. Onze educatieve intakegesprekken hebben een opkomst van 96%. Dit maakt mij trots: als Be-Responsible kunnen wij écht helpen en dat doen we dan ook!” besluit Alex.

We zijn bereikbaar via telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:30 tot 17:00.

neem contact op